Kotor. Crna Gora. Predstojeća Međunarodna konferencija: Zaštita biodiverziteta Jadrana –  AdriBioPro2022 predstaviće četiri  umjetnika iz prekograničnog regiona Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora koji imaju vodu kao inspiraciju u svom umjetničkom radu.  Izložba će biti organizovana u Galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru, u Crnoj Gori i trajaće od ponedjeljka, 13. juna kada je svečano otvaranje u 18:30 časova do nedjelje, 26. juna.

Voda je od suštinskog značaja za preživljavanje svih organizama a predstavlja životnu sredinu za sve vrste Jadranskog mora. Postoji harmonija forme između mnogih prirodnih objekata i vode kao najdragocjenijeg prirodnog elementa. Izložba druge Međunarodne konferencije: Zaštita biodiverziteta Jadrana – AdriBioPro2022 predstavlja  kako voda inspiriše tri umjetnika iz prekograničnog regiona Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora: Valter Kožul, Mile Albijanić, Petar Martinović i Bosiljka Bakočević.

Valter Kožul rođen je u Hrvatskoj, u Dubrovniku, 1967. godine. Slika od 1990. Radi u akrilnim i uljanim tehnikama i akvarelima. Njegovi dominantni motivi u slikarstvu su more, podvodni svijet i vedute Dubrovnika i njegove okoline. Do sada je izlagao na dvije samostalne i na brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i drugim zemljama. Član je Udruženja likovnih umjetnika Dubrovnika (DULU) od 1998. godine. Od početka članstva do danas, on organizuje i učestvuje u realizaciji izložbi i likovnih kolonija. Radi kao naučni savjetnik na stalnom položaju na Institutu za more i priobalje Dubrovačkog sveučilišta. Živi i stvara u Dubrovniku.

Mile Abijanić je rođen 1963. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u Crnoj Gori, na pedagoškom odsjeku, kao nastavnik likovnog. Bavi se slikarstvom, fotografijom, videom i dizajnom. Imao je više od 30 kolektivnih i 26 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Izlagao je u Sarajevu, Beogradu, Solunu, Zrenjaninu, Trebinju, Banja Luci, Nikšiću, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Podgorici, Petrovcu i drugim gradovima. Živi i radi u Kotoru.

Petar Martinović rođen je 1972. godine u Kotoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studirao je biologiju i sociologiju  u Beogradu,   u Srbiji, a  od 1999.   U svom radu  oslanja se na tehniku keramike na ručnom točku i izobličenje stečenih oblika koje koristi za izradu skulptura, u kombinaciji  sa pečenjem izvedenim na temperaturama od 1.250 C-1.280 C. U radu koristi glazuru pripremljenu po sopstvenim receptima kao i komercijalne pigmente i boje.  Preokupacija umjetnika je organomorfni oblik izveden spajanjem osnovnih geometrijskih tela dobijenih vrćenjem na točku, kao i ribljih oblika u fuziji sa ljudskim licem.

Bosiljka Bakočević je vizuelna umjetnica iz Crne Gore. Završni rad, iz oblasti slikarstva, je odbranila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Ratka Odalovića. Njen rad se bazira na istraživanju efemernih elemenata u akvarelu sa posebnim osvrtom na svjetlost i vodu. Bosiljkin rad je nagrađen sa više nagrada, a imala je priliku pokazati svoj rad na prestižnim događajima. Od strane Ministarstva kulture Crne Gore, odabrana je da učestvuje u IPA projektu MONET i umjetničkoj laboratoriji u arheološkom muzeju Ribezzo u Brindisiju, u Italiji. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 2021. Do sad ima jednu samostalnu i veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba Voda kao inspiracija podržana je od strane projekta „Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE” (kofinansiran fondovima Evropske unije ERDF i IPA II).

(Visited 98 times, 1 visits today)

All rights reserved © 2023 akvarijumboka.com

Crafted with love by Bild