Kotor, 27. septembra 2019. – Rukovodstva Akvarijuma Dubrovnik i Boka potvrdili su danas svoju posvećenost jačanju saradnje između Instituta za more i priobalje Dubrovnik i Instituta za biologiju mora Kotor na sastanku koji je danas održan u Kotoru.

(Foto: Gradilište Akvarijuma Boka. Stoje s leva: dr Valter Kožul, IMP; dr Mirko Đurović, IBM; dr Nenad Antolović, IMP; dr Radoje Laušević, MonteAqua)

Na sastanku je razmotren nacrt sporazuma o saradnji dveju institucija, za koji se očekuje da će biti potpisan krajem oktobra 2019. godine. Sporazumom će definisati glavna područja saradnje, uključujući (a) istraživanje, zaštitu i promociju biodiverziteta Jadranskog mora , (b) razmenu akvarističkih znanja, (c) razmenu biološkog materijala (organizmi) za akvarijume, (d) ​​zajednički razvoj i primenu projekata, i (e) teoretsku i primenjenu marinsku biologiju.

Dr Mirko Đurović, direktor IBM-a, prokomentarisao je da je „IMP nezamjenjiv partner u sadašnjem razvoju IBM-a, posebno u uspostavljanju Centra za očuvanje marinskog biodiverziteta – Akvarijum Boka“.

Dr Nenad Antolović, direktor IMP-a, dodao je da će „menadžment Akvarijuma Dubrovnik podržati početne aktivnosti Akvarijuma Boka sredinom 2020. godine“.

Sastanak je održan u okviru projekta MonteAqua. Tokom diskusije, učesnici su istakli značaj razmjene znanja između dvije institucije i zajedničkog razvoja i implementacije projekata.

 

(Visited 868 times, 1 visits today)

All rights reserved © 2023 akvarijumboka.com

Crafted with love by Bild