Plava propusnica

O projektu

 • Naziv projekta i akronim: Explore Cross-border Aquatic Biodiversity – EXChAngE
 • Opis projekta: Projekat razvija novi prekogranični  turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućava posete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarijum (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH) i privlači više turista u tu oblast.
 • Ukupan budžet projekta (u EUR): 1.686.047,15
 • Iznos sufinansiranja EU (u EUR): 1.433.140,05
 • Trajanje projekta: 15.08.2020 – 14.08.2022
 • Informacije o osi prioriteta projekta: Doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa

Ime vodećeg partnera i partnera projekta i opis njihovih uloga:

 • Sveučilište u Dubrovniku (vodeći partner): Radni paket (RP): Menadžment i treninzi
 • Turistička organizacija Kotor (PP2): RP Implementacija, a posebno digitalni servisi i treninzi
 • Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora (PP3): RP Menadžment i grafički dizajn
 • Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona (PP4): RP Investicije i treninzi
 • Javno poduzeće “Park prirode Hutovo blato” d.o.o. Čapljina (PP5): RP Komunikacije

Referenca na veb stranicu Programa: www.interreg-hr-ba-me2014@2020.eu

Referenca na relevantna sredstva: Projekat je kofinansiran sredstvima ERDF i IPA II fonda Evropske unije

Projektni websajthttp://exchange.imp-du.com/

O glavnom cilju projekta, dr Nenad Antolović́, rukovodilac Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku (vodeći partner), rekao je „Provodiće se aktivnosti sa glavnim ciljem jačanja i diversifikacije turističke ponude kroz otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta i omogućavanje boljeg upravljanje i održivog korišćenja kulturnog i prirodnog nasleđa“.

Partneri

Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje

Osnovne nadležnosti Instituta su istraživanje biološke raznolikosti mora, ekologije i upravljanje akvarijumom. Nedavni rezultati prikazuju ekološke uslove u prekograničnom regionu Hrvatska – Crna Gora i obrazovne, kulturne i etnografske turističke atrakcije na selu.

Turistička organizacija Kotor

Osnovne aktivnosti TO Kotor su očuvanje, unaprjeđenje i promocija autentičnih vrijednosti grada Kotora; organizacija i promocija tradicionalnih manifestacija i svih drugih vrsta događaja koji doprinose obogaćivanju turističke ponude; podsticanje i organizovanje aktivnosti usmjerenih na zaštitu i očuvanje turističkog prostora, životne sredine i kulturne baštine; valorizacija svih resursa koje grad Kotor posjeduje kako bi obogatio svoju turističku ponudu i proizvod.

Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora

Osnovne kompetencije IMB-a fokusirane su na istraživanja u oblastima marikulture, očuvanja mora, ihtiologije i morskog ribarstva, hemije, opšte biologije, neurofiziologije i eko-fiziologije, biohemije i molekularne biologije. Nedavni rezultati predstavljaju morski biodiverzitet Bokokotorskog zaliva i daju ulazne podatke za Nacionalnu strategiju integrisanog upravljanja obalnim područjem Crne Gore.

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona

Od osnivanja 2002. godine TZHNK stvara i promoviše identitet i reputaciju turizma Hercegovačko-Neretvanskog kantona. TZHNK je aktivan u reklamnim aktivnostima od zajedničkog interesa za sve subjekte u turizmu, kao i na podizanju nivoa kvaliteta i ukupne turističke ponude kantona.

Park prirode Hutovo Blato

Osnovne djelatnosti „Parka prirode Hutovo Blato“ d.o.o. Čapljina su zaštita, očuvanje, unaprjeđenje, održivo upravljanje i promocija močvare Hutovo blato kao parka prirode, prevashodno kroz turizam i ribolov i prezentaciju kulturne baštine.

Sastanci

Virtuelni početni sastanak

Zbog ograničenja putovanja uslijed pandemije virusa Covid-19, Univerzitet u Dubrovniku je kao vodeći partner organizovao virtuelni početni sastanak na platformi Zoom 31. avgusta 2020. godine sa glavnim ciljem da se među partnerima razgovara o projektnim ciljevima, glavnim aktivnostima i rezultatima, postavljanju timova za implementaciju projekta i dogovore budući koraci za primjenu. Projektni partneri prihvatili su svoju ulogu u implementaciji projekta i spremili Sporazum o partnerstvu za proces potpisivanja. Takođe je započeta priprema plana nabavke. Dogovoreno je da se lični početni sastanak održi u Institutu za biologiju mora, Kotor, Crna Gora, 11. septembra 2020.

Početni sastanak

Početni sastanak projekta „Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE“ održan je 11. septembra 2020. u Kotoru, Crna Gora. Sastanak je okupio svih 5 projektnih partnera iz 3 države: iz Hrvatske, Sveučilište u Dubrovniku, iz Bosne i Hercegovine Turističke organizaciju Hercegovačko-Neretvanske županije i Park prirode „Hutovo blato“, te i iz Crne Gore: Institut za biologiju mora Univerziteta u Crnoj Gori i Turistička organizacija Kotor. Projektni partneri potpisali su Sporazum o partnerstvu, postavili tela za upravljanje projektom i razgovarali o planiranim aktivnostima čime je projekat pokrenut.

Učesnici u sali za sastanke, dr Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, iskazuje dobrodošlicu učesnicima

 

S lijeva: dr Nenad Antolović́, šef Instituta za morska i obalna istraživanja Univerziteta u Dubrovniku i dr Nikša Glavić, menadžer projekta EXChAngE

Potpisivanje Partnerskog ugovora

S lijeva: Dr Nikša Glavić, menadžer projekta EXChAngE i gospodin Ramiz Bašić́, Turistička organizacija Hercegovačko-Neretvanske županije, Bosna i Hercegovina
S lijeva: Dr Nikša Glavić, menadžer projekta EXChAngE i gospodin Nikola Zovko, direktor Parka prirode „Hutovo blato“, Bosna i Hercegovina
S lijeva: Dr Nikša Glavić, menadžer projekta EXChAngE i Ana Nives Radović́, direktorka Turističke organizacije Kotor, Crna Gora
S lijeva: Dr Nikša Glavić, menadžer projekta EXChAngE i Mirko Đurović́, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore
Uvodni događaj

Uvodni događaj projekta održan je 19. oktobra 2020. u Dubrovniku i Kotoru. Događaj je organizovan kao kombinovani seminar i vebinar, zbog ograničenja putovanja i sastanka usled pandemije virusa Covid-19. Svih 5 projektnih partnera predstavili su planirane projektne aktivnosti i rezultate u dvije sale za sastanke: jednoj na Univerzitetu u Dubrovniku i drugoj na Univerzitetu Crne Gore, uz učešće više od 30 zaintersovanih putem vebinara.

EXChAngE Launching Event webinar

O glavnom rezultatu projekta, dr Nenad Antolović, šef Instituta za morska i obalna istraživanja Univerziteta u Dubrovniku – vodeći partner, rekao je, „Blue Pass je mnogo više od zajedničke karte za pet lokaliteta u tri susedne države. Ponudit će sveobuhvatne informacije u digitalnom i papirnom obliku, obilazak Dubrovačkog akvarijuma (Hrvatska), Kotora i Akvarijuma Boka (Crna Gora), Vodenog puta Hutovo Blato i Mostarskog vodenog puta (Bosna i Hercegovina), te stvara zajednicu za održivo korištenje prekogranični vodeni biodiverzitet “.

Dr Nenad Antolović

Prezentacije

Projektni događaji

Projektna publikacija

Projektna arhiva


Odricanje od odgovornosti: Ova web stranica je proizvedene uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije.

(Visited 774 times, 1 visits today)

All rights reserved © 2023 akvarijumboka.com

Crafted with love by Bild